De thuiseditie van... Ronald Cockx
Ronald Cockx (26) won drie keer de 5 kilometer en vorig jaar de 10 kilometer bij de senioren tijdens de Van Oers Marathon Brabant (op de foto de start; Ronald loopt rechts). Die laatste overwinning staat nog steeds als zijn snelste officiële tijd tot nu toe (31:31). Nu wil hij tijdens de thuiseditie drie afstanden hardlopen: de 5km, 10km en halve marathon. Wij vroegen hem naar de reden, en hoe hij denkt deze afstanden door te komen.
Waarom hardlopen?
Ronald Cockx begon in 2000 met atletiek bij DJA in Zundert: "Ik was toen 5 jaar oud. Ik vond het lopen van langere afstanden altijd het leukste (samen met hoogspringen) en daarom ben ik me in 2010, toen ik 15 jaar oud was, volledig gaan richten op het lopen. Op dat moment was Teun van Uffelen de looptrainer van de groep waarin ik ging trainen. Later, toen Teun vader werd, werd de groep overgenomen door Ed Sligchers. Gemiddeld train ik zo'n 6 keer per week. Buiten de wedstrijdseizoenen probeer ik dit op te krikken naar 8 keer per week, maar alleen wanneer dat lukt zonder vervelende pijntjes of blessures. 2 tot 3 trainingen per week zijn pittig tot zwaar: een baantraining bij DJA op woensdagavond, een lange duurloop van anderhalf tot 2 uur op zondag en eventueel een sprinttraining of tempoloopje op maandag. De rest van de trainingen zijn eenvoudige, rustige duurlopen op een tempo waarop ik makkelijk een gesprek kan voeren."
Invloed van coronacrisis
Ronald studeerde net voor de coronacrisis af aan de TU in Eindhoven en haalde zijn master Werktuigbouwkunde. De zoektocht naar een baan viel niet mee. Daarbovenop kwam ook zijn bijbaan als keukenhulp bij restaurant De Moerse Bossen stil te liggen doordat de horeca dicht moest. Ronald: "In de tussentijd was er voor mij dus erg veel tijd om trainen en goed te herstellen. Daardoor kon het aantal wekelijkse trainingskilometers wat omhoog. De baantrainingen werden vervangen door intervaltrainingen op de weg. Daar miste ik wel de gezelligheid van de groep en het samen lopen met loopmaatje Melvin Franken, maar gelukkig fietste mijn vriendin (Lynn van Hassel) regelmatig mee tijdens de trainingen.
Mijn motivatie bleef goed dankzij de vele virtuele wedstrijden die werden georganiseerd. Ik heb meegedaan aan de virtuele Batavierenrace voor team Eindhoven, de CoronaSolo10K, de CoronaSolo3k en de AchillesSolo10K. Kort daarna werden de baanwedstrijden weer opgepakt, dus kon ik mij daar verder op focussen." Het vinden van een baan is in de tussentijd ook gelukt.
Voorkeur voor 5 en 10 kilometer, maar vooral afwisseling belangrijk
"Mijn favoriete afstand is de 5000m (op de baan). Op de weg loop ik het liefst 10km wedstrijden. Maar ik hou er vooral van om de afstanden veel af te wisselen. Op de baan loop ik in een wedstrijdseizoen vaak meerdere 800m, 1500m, 3000m, 5000m en 10.000m wedstrijden. In de winter gaat er voor mij niets boven een lekker zware cross, zoals de Spadocross in Bergen op Zoom of de Sylvestercross in Soest."
Ronalds ervaring met Van Oers Marathon Brabant
Ronald doet sinds 2012 jaarlijks mee aan de Van Oers Marathon Brabant: "Ik heb altijd met veel plezier meegedaan aan de Van Oers Marathon. Er zijn altijd veel bekenden, zowel in de race als aan de kant, waardoor de sfeer gemoedelijk en relaxed is. In 2014, 2015 en 2016 won ik de 5km. De eerste keer was dat volledig onverwachts. In 2019 won ik de 10km in 31 minuten en 31 seconden, wat nog steeds mijn snelste officiële 10km tot nu toe is.
En dan nu de thuiseditie!
De Van Oers Marathon is vaste prik geworden in de wedstrijdagenda van Ronald. Dankzij de thuiseditie kan hij die traditie toch een soort van door kunnen zetten. Maar waarom de deelname aan drie afstanden? Ronald: "Keuzestress, FOMO of een beetje van beide. Ik weet nog niet op welke afstand ik de focus ga leggen, maar waarschijnlijk wordt dat op de halve marathon. De 5 en 10km doe ik dan in de aanloop naar de halve marathon, een beetje met de rem erop om blessures te voorkomen." Dat lijkt ons verstandig, want we willen natuurlijk geen blessures veroorzaken!
En waarom jij dan mee moet doen volgens Ronald? "Het is een mooie en makkelijke manier om jezelf uit te dagen, een stok achter de deur om gemotiveerd te blijven trainen en een mooie manier om je sociale loopwereld uit te breiden met mensen die op vergelijkbaar niveau en met vergelijkbare ambitie lopen als jij zelf."
Voorbereiding op de thuiseditie
Ronald: "Ik sluit mijn huidige wedstrijdseizoen af met de Van Oers Marathon en heb een kort maar behoorlijk druk baanseizoen gedraaid. Het belangrijkste voor mij gaat dus vooral zijn om uitgerust aan de start te staan."
Wel heeft Ronald de nodige uitdaging voor deze thuiseditie, omdat hij op 9 oktober een 10.000m loopt bij Rotterdam Atletiek. Hij heeft daardoor een strakke planning: "Ik wil afsluiten met de halve marathon, omdat ik daar het langst van zal moeten herstellen. Die loop ik dus op zaterdag 24 oktober of zondag 25 oktober. Om zo lang mogelijk te hebben tussen mijn 10.000m in Rotterdam, mijn 10km voor de Van Oers Marathon en de halve marathon, loop ik de 10km waarschijnlijk op zaterdag 17 oktober. De 5km loop ik dan op dinsdag 13, woensdag 14 of donderdag 15 oktober. Die datum gaat in overleg met trainer Ed Sligchers. De routes beslis ik vaak redelijk last minute. Het voordeel van een virtuele wedstrijd is dat je een route tactisch kunt kiezen: gebruikmaken van weersomstandigheden, scherpe bochten en drukte vermijden of een plekje waar je drinken weg kan zetten zonder dat je dat de hele de race moet vasthouden."
Een halve marathon?
Hoe zit het dan met de halve marathon, want dat is een pittige afstand in je eentje? Ronald: "Ik hoop de halve marathon samen met Melvin Franken te kunnen lopen. Melvin en ik trainen veel samen en zijn van vergelijkbaar niveau op veel afstanden. We kunnen dus veel aan elkaar hebben tijdens de halve marathon. Daarnaast hoop ik iemand te vinden die mee wil fietsen om bij kruispunten en andere risicovolle verkeerssituaties voor ons uit te rijden en de beste opties door te geven. Het is altijd fijn als de fietser wat spullen mee wil nemen en wat foto's en/of filmpjes wil maken." En dat is dan weer het voordeel van onze thuiseditie, want die fietser mag nu het hele parcours met je mee!
Zijn tips voor jou
Tot slot heeft Ronald ook jou wat te zeggen: "Probeer het moment waarop je je wedstrijdafstand wil gaan lopen goed te plannen. Probeer vervolgens een trainingsplanning te maken naar die wedstrijdafstand toe. Stel voor jezelf een uitdagend maar realistisch doel (bijvoorbeeld 50-50 kans dat je het doel gaat kunnen halen) en houd bij al je trainingen dat doel in de gaten. Waak voor overbelasting: je kunt beter iets te weinig doen dan iets te veel. En last but not least: de beste tips vind je bij je plaatselijke atletiekvereniging!"
En wil je Ronald volgen in zijn voorbereiding op de thuiseditie? Zijn Strava-profiel is openbaar, dus daar kun je alles in detail zien. Tijdens de thuiseditie deelt hij zijn voortgang met ons.